Romfartsindustrien er en av industriene som har vokst mest de siste årene. De siste 10 årene har industrien gått fra 79 forsøkte oppskytninger i 2013 til 223 forsøkte oppskytninger i 2023. Det er en økning på 182%. Men hvor mye forurenser disse oppskytningene?
Bærekraft handler om å møte dagens behov uten å ødelegge mulighetene for kommende generasjoner. Det innebærer å balansere tre hovedaspekter: miljø, økonomi og sosial rettferdighet.
En ny oversikt viser at fra 2020 til 2022 slapp rakettoppskytinger og gjeninntreden ut betydelig forurensning, inkludert 63 000 tonn rakettdrivstoff i 2022. Satellitt megakonstellasjoner som Starlink og OneWeb krever hyppige oppskytinger og lave baner, noe som øker mengden materiale som brenner opp ved gjeninntreden.
Det totale utslippet svart karbon (veldig ren CO2) per år fra romfart er ca. 1000 tonn. Rakettforurensning handler ikke så mye om hvilke avfallsstoffer som blir sluppet ut, men hvor de blir sluppet ut. Noen gasser som for eksempel vanndamp kan bidra til drivhus effekten når den blir sluppet ut i stratosfæren. Nitrogenoksider, alumina og klor bidrar til å ødelegge ozonlaget.
Når vi slipper ut sot (Svart karbon) så høyt opp i atmosfæren blir disse partiklene liggende i årevis, fordi de ikke blir tatt inn av planter som driver med fotosyntese. Avhengig av hvilken rakett modell og drivstoff som brukes, kan raketten slippe ut sot, nitrogenoksider, alumina, saltsyrer og vanndamp. Det kommer mest sot fra raketter som bruker parafin baserte motorer, som Falcon 9 og Soyuz.
Relativt til andre forbrenningsaktiviteter, forurenser raketter lite CO2 ut i den luften vi puster. Den årlige mengden klimagass utslipp fra romfart er ca. 1 – 2% av klimagass utslippet fra flytrafikken. Flytrafikken har et årlig utslipp på ca. 2,5% av det totale klimagass utslippet i verden.
For å bygge og operere mer miljøvennlige raketter, jobber industrien med å utvikle gjenbrukbare raketter og velger mindre miljøskadelige drivstoff. Firmaer som SpaceX og Blue Origin jobber med å utvikle 100% gjenbrukbare raketter (Starship og New Glenn). Raketter som Falcon 9 er delvis gjenbrukbare. Dette vil si at en del av raketter kan brukes på nytt, ikke hele. De får til dette ved å lande «boosteren» (den delen av raketten som er nederst) i stedet for å la den brenne opp i atmosfæren.
Dette reduserer mengden utslipp både under en oppskytning, men også når de bygger rakettene, siden de ikke trenger å bygge like mange raketter. I 2023 skøyt SpaceX opp 91 Falcon 9 raketter, av disse oppskytningene var bare fire nye raketter.
Når NASA og The European Space Agency (ESA) skyter opp raketter kommer det enorme mengder røyk, denne røyken er ikke miljøskadelig. Meste parten av denne røyken er vanndamp. Rett før raketten starter motorene sine, starter et vannsystem som dekker hele oppskytnings-plattformen med vann, for å beskytte både raketten og oppskytningsplatformen. Eksosen fra motorene beveger seg i hastigheter raskere en lyden, noe som skaper kraftige sjokkbølger som krasjer med luften rundt. Dette skaper lydnivåer på opptil 180db. Eksosen fra motorene er veldig varm, som gjør at vannet fordamper. Dette skaper store skyer med vanndamp.
Romfartsindustrien har vokst betydelig de siste årene, med en økning på 182% i antall oppskytninger fra 2013 til 2023. Til tross for økningen er romfarts relaterte klimagassutslipp relativt små de utgjør bare 1–2% av flytrafikkens utslipp, som i seg selv er 2,5% av de totale globale utslippene. Romfartens utslipp inkluderer sot, nitrogenoksider, alumina, klor og vanndamp, som kan påvirke stratosfæren og ozonlaget.
Raketter med parafinbaserte motorer slipper ut mest sot. Oppskytninger skaper store mengder vanndamp, men dette er ikke skadelig for miljøet. Industrien arbeider med å redusere miljøpåvirkningen ved å utvikle gjenbrukbare raketter og bruke mindre skadelige drivstoff. SpaceX og Blue Origin utvikler 100% gjenbrukbare raketter, og Falcon 9 er delvis gjenbrukbar, noe som reduserer utslipp og behovet for å bygge nye raketter. I 2023 gjennomførte SpaceX 91 oppskytninger av Falcon 9, hvorav bare fire var nye raketter.
Bernstien, J. Mortillaro, N. Wong, A. Grasley, R. Mamak, A. Ryan, A. Wong, C. Mayer, A. (2023). How bad is rocket pollution. CBCNEWS.
https://newsinteractives.cbc.ca/features/2023/rocket-pollution/
List of Falocn 9 first-stage boosters. (2024, 9. September). I Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Falcon_9_first-stage_boosters
Pultarova, T. (2021, 28. Oktober). The environmental impact of rocket launches: The 'dirty' and the 'green'. Space.com.
https://www.space.com/rocket-launches-environmental-impact
Pultarova, T. (2024, 21. Mars). How environmentally friendly is SpaceX's Starship. Space.com. https://www.space.com/spacex-starship-rocket-launches-environmental-impact
Sia, J. (2021, 25. Mars). Rocket Physics, Extra Credit: Rocket Fuels. Marssociety. https://www.marssociety.ca/2021/03/25/rocket-fuel/
Timeline of spaceflight. (2024, 31. August). I Wikipedia.
https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Timeline_of_spaceflight&oldid=1243296653
Zisk, R. (2023, 15. Desember). The Space Industry’s Climate Impact: Part 2. Payload.
https://payloadspace.com/the-space-industrys-climate-impact-part-2/
1. SpaceX
2. NASA
3. Space.com
4. Wired.com
5. SpaceX
6. SpaceX
7. Pixabay
8. SpaceX
9. Blue Origin
10. Curved Light Productions